DEEP BEHIND BELFAST LINES (8): GLENN EN AMANDA OP SHANKILL ROAD

Glenn en Amanda runnen een ‘protestantse kledingshop’ midden op Shankill Road. Vandaag is de dag van de grote marsen, de tweede marsdag van het seizoen -vannacht was er een avondmars in Oost-Belfast, officieel de eerste mars. Ze hebben hun hele leven hier doorgebracht: ‘In deze mars lopen tussen de 20 en 30 bands mee. Elk jaar spelen ze dezelfde muziek. We love the bands.’

“Als er weer een hard border komt met Ierland, dan laaien ook the troubles weer op, daar kun je wel zeker van zijn. All it takes is een enkele protestant die wordt doodgeschoten of ernstig gewond raakt. Dan volgen zonder enige twijfel reprisals. Nu lijkt alles ok en ik ben niet super pessimistisch, maar aan beide kanten zijn er genoeg bitter people die de fatale lont kunnen aanstelen. Hier op Shankill Road wonen ook Katholieken en dat gaat nu prima. Ik verwacht dat het marching season dit jaar zal verlopen zoals de voorgaande jaren zonder grote problemen. De bonfires worden elk jaar groter -het zijn er honderden, door heel Noord Ierland. Maar onze grootste angst is een united Ireland. Dat kunnen en zullen we nooit accepteren. We zullen daartegen vechten tot the last man standing.”
note: Glenn zegt in ons gesprekje met klem dat het juist de Nationalisten/Katholieken zijn die een hard border willen. Dat lijkt niet te rijmen met hun streven naar een united Ireland, maar waarschijnlijk bedoelt hij dat zij een hard border zouden willen in de huidige situatie waarin Noord-Ierland deel blijft uitmaken van het VK. Eerder lijkt het echter een duidelijk voorbeeld van blaming the other side.

Geef een antwoord